I år har jag valt att bara ha fyra tomatplantor i krukor på innergården istället för att fylla växthuset med tomater. Även det visade sig ge en viss överproduktion. Jag har tidigare gjort en omgång tomatsås till pizza och köttfärssås och lagt i frysen. Idag gjorde jag för första gången egen tacosås, även den för att lägga i frysen. Det blev tre rätt små portioner – tacosås har ju dålig hållbarhet i kylen så jag ville göra byttor som är lagom för oss två till en måltid bara. Vi får se om jag uppskattat mängden rätt.
Jag började som jag brukar göra när jag gör tomatsås av olika sorter – jag halverade tomaterna, tog bort den hårda grejen där stjälken suttit och körde dem i ugnen ca 20 min på 175 grader. Jag tycker det är enklare än att skålla tomaterna och det blir lätt att ta av skalen med en gaffel. Under tiden tomaterna står i ugnen hackade jag en rödlök, tre klyftor vitlök och en chili och fräste i olja. När jag skalat tomaterna häller jag i dem i kastrullen med lök och chili. Jag kokar upp och smaksätter – för tacosåsen med en tesked chipotlepasta, lite tomatpuré, torkad koriander, spiskummin och paprikapulver. Jag smakar av med lite muskovadosocker och vinäger. Därefter mixar jag till lagom konsistens (jag gör den inte helt slät, men inga stora bitar) och kokar ihop, ca 15-20 minuter.