Saffranspannkaka är en favorit hos oss, och idag passade jag på att bjuda mina icke-gotländska arbetskamrater på denna delikatess. Recepten på saffranspannkaka är många och olika – ingredienserna är alltid samma men proportionerna varierar. Tyvärr har jag blivit av med mitt favoritrecept, så jag håller på och experimenterar mig fram till den perfekta balansen, och tycker nog jag har hittat rätt nu. Jag använder färdig risgrynsgröt som bas. Däremot fick jag koka egen björnbärssylt. Det är hopplöst att få tag på både salmbärssylt och björnbärssylt i affärerna – men tack och lov hade jag frysen full med egenodlade björnbär.
Så här gjorde jag den här gången:
2 kuvert saffran
4 dl vispgrädde
3 dl mjölk
6 ägg
1 kg risgrynsgröt
hackad mandel
Blanda allt, grädda i 180 grader tills den är klar. Den här blev stor och tjock, så det tog lite drygt 50 min.