Under julhelgen har jag vässat mina gotländska skills. Jag har klätt om min gotlandsljusstake. Det är ju en hel del pyssel, och jag konstaterade att jag hade behövt göra kanske tre eller fyra för att förfina tekniken. Samtidigt är jag rätt glad att det bara var en! Jag har dessutom fått improvisera och testa mig fram i hur man gör, men jag är efter förutsättningarna väldigt nöjd med resultatet. Nu tänker jag att den inte behöver kläs om på ett tiotal år eller så. Jag kommer använda stearinljus med batteri och ledlampor i den, så den blir dessutom helt brandsäker. Även med kattunge i huset.
Ljusstaken har överlevt ett antal flyttar, men var väldigt tufsig och rufsig. Guldpappret var blekt och den såg allmänt sliten ut. Dessutom har en arm gått av vid något tillfälle, och den är lagad. Det allra första steget var att hitta rätt papper. Jag hoppades kunna köpa på Wessman & Pettersson, bokhandeln i Visby, när jag var där i november. De har sålt papper tidigare, men dock inte längre. Jag mailade en som säljer gotlandsljustakar men fick inget svar. Så jag började leta på egen hand. Efter en del efterforskningar kom jag fram till att det var sånt papper som kallas ”glanspapper” som var det bästa. Jag beställde från Panduro. Ett paket guld och ett paket vitt, med fem ark i varje paket, räcker. Det visste inte jag så jag beställde lite för mycket.
När jag fått tag på papper drog jag loss allt det gamla. Det var förvånansvärt väl limmat, och det var ett ganska svårt jobb. Jag skrapade armarna med morakniv och sandpapprade ner de sista ojämnheterna. Jag accepterade lite pappersrester kvar på ljusstaken men ville inte ha ojämnheter under det nya pappret. Jag gjorde dessutom om lagningen så den blev bättre. Under det nya pappret syns den inte.
Jag valde att skära pappret med en mattkniv och linjal, från långsida till långsida. Först klädde jag de delar av ljusstaken som inte skulle ha ”fluff” med guldremsor. Jag valde att göra dem 2 cm breda. Foten slog jag in som ett paket ungefär. Själva ljushållarna klädde jag med bredare pappersremsor som jag även vek ner inuti ljushållaren. Jag använde UHU universallim, det var ett bra val tror jag.
Själva fluffremsorna valde jag efter rätt mycket funderande att göra 10 cm breda. Remsan viks på mitten med utsidan in. Sedan markerade jag 1 cm från kanten och klippte sedan fransar från den vikta sidan. Jag måttade inte bredden på fransarna, men tänkte att jag ville ha dem mindre än 1 cm breda men mer än 5 mm. När jag klippt en del mätte jag, och de blev ungefär 7 mm breda. De här fransarna klippte jag helt vinkelrätt mot vecket. När jag klippt klart en remsa plattade jag ut den, limmade ena kanten och vek tillbaka åt andra hållet, så utsidan kom utåt och fransarna blev mjukt bulliga. Jag valde att göra rätt många remsor klara innan jag började montera.
Sen var det dags att börja linda. Jag limmade på basen på remsorna och lindade lagom tätt. Det var rätt pilligt, särskilt på de delar där det är ganska tätt och limmet riskerade att fastna i papper som redan satt fast på en annan arm. Samtidigt är det här det roliga jobbet – det är nu man ser resultat! Då och då gick jag och tvättade lim från fingrarna, det blev snabbt klibbigt.
När jag lindat klart ville jag göra något lite extra. Det är rätt vanligt att gotlandsljusstakar har någon typ av dekoration vid korsen, där armarna möts. Jag konstaterade att det var ganska lite plats vid det övre korset, men vid det nedre kunde jag göra en pappersblomma med samma teknik. Jag klippte en 2 cm bred guldremsa som jag vek och klippte på samma sätt som fluffet. Den delade jag i två lika bitar och rullade till en rulle. Sen skar jag två remsor av det vita, som var 6 cm breda. Dem vek jag också på samma sätt och markerade en 5 mm kant. Sen klippte jag rätt tunna fransar, i 45 graders vinkel mot vecket. Jag vände och klistrade på samma sätt som ljusstaksfluffet och rullade sen utanpå den lilla guldrullen. Blommorna var lite för svåra att bara limma på, så jag använde dessutom ett guldhäftstift för att få fast dem.