Så här i snöstormstider är det mycket diskussioner om hästarnas utevistelse, och det bildas snabbt två läger, innegänget och utegänget. Vi hör väl antagligen snarare till utegänget, även om vi inte har lösdrift eller är fanatiska. Vi har låtit våra hästar gå ute hela dagarna, även i snöstorm. En av dagarna kortade vi utevistelsen till ca 7 timmar i och för sig, då snöstormen vid 15-tiden var riktigt otrevlig.
Ett argument som ofta kommer upp i den här frågan är vad den egna hästen vill. Och det kan jag väl hålla med om till viss del – den dagen vi tog in hästarna tidigare var vi helt övertygade om att de inte ville vara ute längre. Men generellt – är det så att det alltid är det bästa att göra det hästen vill? Är det snällt mot hästen att serva den enligt dess vilja, och motsatt – är det djurplågeri att tvinga hästen?
Det är givetvis ingen svartvit fråga. Det kan vara djurplågeri att tvinga hästen att göra saker. Men det kan också vara djurplågeri att alltid låta hästen få exakt som den vill. Tänk t ex med foder – om hästen skulle ha fri tillgång till havrebingen skulle den vilja äta mer än vad den mår bra av. Det är inte snällt, det är djurplågeri. Detsamma tycker jag kan gälla utevistelse. Amelia skulle just nu inte gå ut alls om vi frågade henne vad hon ville. Men jag tror absolut att hon mår bäst av att gå ut om dagarna. En god och hästvänlig hästhållning ställer ganska höga krav på oss människor. Vi måste ha kunskap nog att förstå vad som är det bästa för hästen. Vi måste också ha metoder för att driva igenom det vi vill på ett vänligt och konsekvent sätt. Vi ska göra det lätt och bekvämt för hästen att göra det som är bäst för den, inte låta den göra som den vill i alla lägen.
Däremot finns det ju situationer där jag gärna skulle vilja fråga hästen hur den vill ha det. Forskningen där de låtit hästar välja om de vill ha täcke eller inte tycker jag är intressant till exempel! Sen kan ju inte hästen läsa prognoser, så det får bli mitt ansvar.