När jag tränar elever i WE tjatar jag mycket om att bryta ner allt i delar och lära in/träna varje del för sig innan det sätts ihop till en helhet. Det är ju egentligen ingen konstig pedagogik, utan något som är ganska allmängiltigt. När jag övade piano gjorde jag precis samma sak – en hand i taget, en takt i taget, varje del långsamt, sen satte jag ihop delarna till ett stycke. Samma sak gäller ju även för dressyren. Vi måste först behärska alla beståndsdelar. Sedan måste vi klara av att sätta ihop dem.
Jag har jobbat en del med enkla byten sista veckan, och det är ju ett tydligt exempel. Bryter jag ner det i bitar så måste jag:
- ha en bra galopp innan
- göra en balanserad övergång till skritt
- skritta med kvalitet
- fatta galopp
- ha en bra galopp ur
På varje punkt finns det ett antal saker att arbeta med för att få kvalitet. På ettan kan det vara att galoppen måste vara tillräckligt rak, samlad och i uppförsbacke. På tvåan gäller det att göra övergången utan mellanliggande travsteg, i balans och utan att falla på bogarna. På trean är det nödvändigt att kunna skritta lugnt och rent utan stopp eller taktinslag. På fyran ska galoppfattningen vara bra och förstås rätt galopp. På femman gäller det att ha en lika bra galopp som på ettan.
Sen är det ju förstås så att det inte räcker att behärska alla dessa delar. Det måste även funka att sätta ihop dem. Men det är ingen större anledning att börja lägga pusslet om inte alla bitar finns. För vår del är det punkt 3 som är vår svaghet. Grao vill gärna takta och börja kränga i skritten. Därför jobbar vi mycket med att varva arbete i galopp och skritt, och få honom att skritta lugnt trots att han vet att vi håller på med galopp. En bra övning som jag kommit på för detta är att galoppera på 20-metersvolt och göra en övergång till skritt. Sen skrittar jag på en tiometersvolt ett eller flera varv. Den lilla volten hjälper till med eftergiften i sidan, rakriktningen och framför allt får den honom fokuserad på annat än att vi ska fatta galopp snart igen. När han skrittat bra ett tag, och då menar jag inte enstaka steg utan så länge att jag känner att jag kan fortsätta skritta bra, fattar jag galopp. Ibland fattar jag när jag kommer ut på den stora volten, men inte alltid. Ibland fattar jag även inne på lilla volten, och ibland följer jag den stora volten i skritt ett tag och kollar att det funkar. Jag övar även på de andra punkterna, men det är det här som är det absolut viktigaste för oss nu för att få till bra enkla byten.