Ulriks chili

Under våren har Ulrik hållit på och experimenterat för att få fram det ultimata receptet på chili. Den första han gjorde var jättegod, men han har lyckats skruva ytterligare lite på receptet, och nu är det klart för publicering tycker vi.

Ingredienser:
1 stor gul lökar
5-6 vitlöksklyftor
1 färsk chilifrukt, skrapa bort kärnorna inuti
1 msk chilipulver, jag brukar blanda Chipotle och Ancho
1 1/2 msk oregano
1 msk spiskummin
1-1,5 kg nötkött lämpligt för gryta, typ högrev, bog eller ytterlår
1 msk tomatpuré
1-2 msk chipotlepasta
1 fl mörkt öl (Ale, Julöl, eller liknande)
1/2 burk finkrossade tomater
1 msk citronsaft
1-2 msk muscovadosocker (efter avsmakning)
Svartpeppar
Salt

Utrustning:
Vass kniv
Skärbräda
Stekpanna
Slev
Slow cooker

Hacka gul lök och vitlök. Stek den så den blir lite mjuk. Ta upp och häll i slow cookern så fort vitlöken får en antydan till färg.

Mät upp alla kryddorna utom salt, svartpeppar och socker i en lite skål.

Skär köttet i bitar lagom stora så de går att äta med enbart en gaffel. Höj värmen på stekpannan. Bryn köttet lite snabbt i olja i den riktigt varma stekpannan så det får lite yta. Med så mycket kött får det göras i typ tre omgångar då allt inte får plats samtidigt. Häll på kryddblandnigen på slutet. Häll i slow cookern allt eftersom.

Salta lite, ta några varv på pepparkvarnen och ha i sockret, tomatpurén, chipotlepasta och citronsaften.

Rör om och häll över ölen och de krossade tomaterna.

Sätt slow cookern på låg temperatur i 6 timmar.

Smaka av! Ha i lite mer salt och socker för en fylligare smak, eller mer chipotlepasta, allt efter egna smakpreferenser. Höj värmen och koka utan lock om chilin fortfarande är för såsig. Om styrkan är för skarp kan man montera grytan med lite mjöl ihoprört med smör, det gör också såsen lite tjockare.

Servera med goda tillbehör:
– Creme fraiche
– Nacho chips
– Rå hackad lök
– Riven ost

Den här chilin har två inspirationer, dels chilin som serveras på Södra Kompaniet utanför Löderup: https://www.sodrakompaniet.se/
Dels det här receptet: https://matgeek.se/2014/09/17/min-basta-chili-gjord-i-slow-cooker/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *