Så här års doftar det viol på stora delar av vår gård. De små väldoftande blommorna breder ut sig både i gräsmattan och i kanten av grusvägen runt gården. Jag blir alltid så sugen på violtabletter när jag passerar. I år funderade jag på om jag kunde ta tillvara på detta på något sätt. Smaksatt sockerlag funderade jag på, men det använder jag inte så ofta. Kanderade violer är ett annat alternativ, men det är rätt pilligt. Jag bestämde mig för att smaksatt socker var en bra början, så får jag testa att kandera violerna sen om jag känner för det. Sockret går att använda till smaksättning och dekoration, jag tänker till exempel att jag ska testa att ha det på våfflor. Att göra violsocker är inte särskilt svårt. Jag plockar violer, rensar dem (med hjälp av Ester som ni ser på bilderna nedan) och mortlar dem tillsammans med socker. Proportionerna provade jag mig fram till. Sockret blir fuktigt av blommorna, så sen fick det torka utspritt under natten och idag på morgonen hällde jag upp det vackert lila sockret i burkar. Oavsett så är det i alla fall dekorativt!