Häromdagen hittade jag ett recept på saffransscones, och på julafton gjorde jag dem till frukost, tillsammans med färskost och björnbärssylt. Det blev några över, som jag frös direkt. De funkade bra som juldagsfrukost efter en stund i micron också. Receptet:
3 dl gräddfil
1 kuvert saffran
7-8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk socker
125 g smör
- Värm ugnen till 250°.
- Koka upp gräddfil och saffran. Låt svalna.
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Finfördela smöret i mjölet. Rör i gräddfilen och arbeta ihop till en deg.
- Platta ut degen på mjölad bänk till en 2 cm tjock platta. Ta ut ca 12 rundlar med ett litet glas, ca 6 cm i diameter.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med gaffel
- Grädda i mitten av ugnen 8–10 min.