Idag hade jag tänkt göra flädersaft och rossaft, men flädern hade visst blommat över. Rosor fanns det i alla fall gott om, så jag fick satsa fullt ut på det. Jag har aldrig gjort rossaft innan, så det ska bli riktigt spännande att se resultatet.
Principen är densamma som flädersaft. Jag kokar upp 2 l vatten med 1,5 l socker. När det kokat upp tillsätter jag en matsked citronsyra.
Jag plockade 50 rosor av olika sorter. Jag försökte ta rätt mycket av de vita och blåröda eftersom de doftar så gott och så mycket. Sen fyllde jag ut med stora röda.
Rosorna plockade jag bladen av och sköljde noga. Det skulle bli ungefär två liter enligt receptet, jag är rätt säker på att jag hade över tre… Sedan varvade jag rosblad och tvättade, skivade citroner (5 st) i en hink och slog över sockerlagen. Nu ska det stå och dra i 3-4 dagar, så lagom till midsommar har vi rossaft och förhoppningsvis också material till goda drinkar – jag blev tipsad om att rossaft och gin är gott!